Tüntetés a Flippermúzeumért – First Person nézet

2015.05.19-én kedden robbant be a történet, amikor Pálfi Balázs megosztotta bánatát a Flippermúzeum facebook oldalán, miszerint a NAV a szerencse játék törvényre alapozva olyan adóügyi követeléssel állt elő, amit a Flippermúzeum nem bír el, ezért jun. közepétől határozatlan időre be kell zárniuk.

Ezt a destruktív gyökérséget! Pálfi Balázs életműve a Flippermúzeum, erre jön pár NAV-os droid, és szétverik az egészet, valami törvényre hivatkozva, aminek normáls esetben biztosan nem kéne a Flippermúzeura vonatkoznia … (ráadásul ha rájuk vonatkozik, akkor ez vonatkozik ránk is, a NAV ugyan ilyen alapon követeléssel léphet fel az egyesületi arcade gépünkkel szemben is)

Civil vehemenciából azonnal tüntetni akartam. Körbehívtam az egyesület elnökségét, hogy benne lennénk e egy demonstráció megszervezésében a Flippermúzeum mellett. Az elnökségből mindenki lelkes volt és igent mondott.

A facebookon létrehoztam A Flippermúzeum NEM ZÁRHAT BE! csoportot, hogy ott gyűjtsünk támogatókat partnereket a szervezéséhez. Másnap estére kiírtam egy szervezői gyűlést a Flippermúzeumba, hogy bárki részt vehessen a kezdeményezésben, aki részt szeretne benne venni.

2015.05.20. szerda délelőtt 10-től erős roham alá került a facebook csoport, százával nyomták az emberek a csatlakozás gombot. Meló közben alig győztem elfogadni a jelentkezéseket. Hamar kiderült, hogy a sajtó felkapta a témát, cikket hozott le az index, az origo, a 444 … de még az RTL klub is beszámolt a dologról … ezen a napon top sztori lett a Flippermúzeum bezárása.

A sajtóból tudtam meg, hogy párhuzamosan egy másik tüntetést is kezdeményeztek jun 14-ére. Bejelentő Lugosi András, akivel felvettem a kapcsolatot, hogy egyeztessek vele, hogyan tudunk egymás hasznára lenni, és megkértem, hogy jöjjön el az aznap esti szervezői megbeszélésre.

Késő délutánra már nagyjából 500-an voltunk a facebook csoportban. A jun 14-ei demonstrációjára 400-an attendáltak, amikor Lugosi András lemondta az eseményét arra hivatkozva, hogy ne menjünk ketten két irányba, majd támogatásáról biztosított … én azon a véleményen voltam, hogy hiba volt lemondani egy 400 attenddel rendelkező eseményt, a gond vele csak annyi, hogy nagyon későre tervezték … az eseményeket elindító hírre minél hamarabb, lehetőleg egy héten belül érdemes reagálni, míg élénk a médiafigyelem, nem 4 héttel később.

Az esti szervezői gyűlésre 40 attend gyűlt össze, ebből megjelentek összesen 5-en. Lugosi András se jött el, de jelen volt Pálfi Balázs, aki csak annyit kért, hogy ne keverjünk a témába pártpolitikát … részemről ez alap volt.

Ezen a gyűlésen határoztunk tüntetés alap dolgairól:

  • Az időpont: az időjárás előrejelzés szerint előttünk állt egy hétnyi eső, meg egy hosszú hétvége. A következő szerda tűnt legközelebbi reális dátumnak.
  • A kommunikációs stratégia: a NAV-ot állítjuk szembe morálisan a Flippermúzeummal …
  • A vonulási út: Las Vegas Casino – Szerencsejáték felügyelet – Flippermúzeum … közel 2 km-es séta, beszédekkel együtt legfeljebb 2 óra.

2015.05.21. csütörtök délelőtt az előző nap elfogadott kommunikációs stratégia szerint kiírtam a facebook eseményt következő hét szerdára. rögtön ezután megkérdeztem Lugosi Andrást, hogy kinevezhetem e szervezőnek … a válasz NEM volt … ő ebben nem vesz részt, szerinte nem ekézhetjük a NAVot, ha tőle várjuk a dolog megoldását. Közöltem vele, hogy a kommunikációs stratégia képlékeny, és hajlandó vagyok bármin változtatni, ha az útjában áll az együttműködésnek … Lugosi innen lekezelő, kioktató stílusra váltott: Nem lehet percenként stratégiát váltani (ekkor az eseményre még nem attendált szinte senki), az ő eseménye ki volt találva, míg én kapkodva csapongok. Azt tanácsolta, hogy Pálfi Balázsra hivatkozva álljak el a tüntetés megrendezésétől … ekkor tudtam meg hogy Lugosi András az Első Magyarországi Flipperklub Egyesület alelnöke. Kértem hogy a Flipperklub nyilatkozzon, hogy támogatnak e tüntetést a Flippermúzeum mellett, mert ha nem, akkor az Insert Coin Egyesületnek is visszakoznia kell, mivel ez az ügy kevésbé érint minket, mint a flippereseket.

Csütörtök este a Flipperklub Pálfi Balázsra hivatkozva nyilatkozott, hogy nem támogatnak semmilyen tüntetést, megelégszenek a médiafigyelemmel amit a téma kapott, innentől ők a NAVval való megegyezésre koncentrálnának. (Pálfi Balázzsal többször beszéltem, egyszer sem ellenezte a tüntetést, de kijelentette, hogy ő ebben nem vesz rész, nem tüntet önmagáért … nem is a tüntetős típus)

Ez a helyzet idézte elő az Insert Coin elnökségének első komolyabb válságát. Az elnökségben mindenki felháborítónak tartotta a FlipperKlub álláspontját, hogy ők maguk nem állnak ki nyilvánosan a saját ügyük mellett … hogy apatikus szervilis álláspontra helyezkedve, annak a hatóságnak a kegyét keresik, akik egy elavult törvény alapján tizen éve szívatják a flipperüzemeltetőket … Az elnökségből ketten a tüntetés megtartása mellett szavaztak … a többieket sikerült meggyőznöm, hogy az egyesület ezt a tüntetést így már nem szervezheti meg, nem képviselhetjük a flipperesek ügyét úgy, hogy szembe megyünk a flipperklubbal (miközben nincs más flipperes szervezet akikkel együtt működhetnénk) … mindenki szarul érezte magát a helyzettől … én különösen … de kiírtam a közleményt, hogy a FlipperKlub döntése nyomán az Insert Coin Egyesület eláll a tüntetés megszervezésétől.

2015.06.22. pénteken egész nap ég a pofámon a bőr. Már több mint 800 ember van a facebook csoportban, és kapom az oltást minden oldalról, hogy milyen papírkutya a FlipperKlub és az Insert Coin, hogy nem állnak ki a Flippermúzeum mellett … olyan lelki mélypontra jutok, amit nehéz szóban leírni.

Közben felvettem a kapcsolatot pár flipperes arccal, hogy mögé nézzek a FlipperKlub kapcsolati rendszerének … miből következik az a manőverezés, amit Lugosi András lejátszott az utóbbi napokban (már kedd este tüntetést hirdet, a FlipperKlubban mozgósít rá, másnap lemondja, következő nap meg elhatárolódik minden tüntetéstől). Több forrásból is megkapom az infót, hogy a FlipperKlub kiüresedett szervezet, a flipperes közösség nagy része már nem tartja őket mérvadónak. A jelenleg aktív szereplők inkább a Flippermúzeum körül szerveződnek, ott központosul a sportélet is … aminek jelenleg nincs lepapírozott szervezeti formája, de igény volna rá.

2015.06.23. szombat hajnalban felébredek és nem tudok visszaaludni … forrong az agyam … reggelre végül oda jutok, hogy magánszemélyként vállalom a demonstráció megrendezését. A bejelentő levelet a BRFK-hoz már csütörtök reggel megírtam piszkozatban. Akkor még 300 főre számítottam, ennyi talán össze is jött volna, ha az érintett civil szervezetek egységesen kiállva mozgósítanak, de így magán szervezésben ilyen bizonytalan helyzetben ennek csak tizedét éreztem reálisnak, ezért 30 főre jelentettem be a demonstrációt … de ezután legalább vissza tudtam aludni.

2015.06.27. szerda 19:15. A tüntetés végén a Flippermúzeumnál összesen 22 főt számoltam össze (BabaLórival együtt) … Addig megjártunk 3 helyszínt, elhangzott 3 beszéd, míg vonulás közben megállás nélkül skandáltuk: SZABAD JÁ-TÉK – FLIPPERMÚZEUM! … tényleg végig … 2 kilométeren keresztül … ez volt számomra a történet legmeghatóbb része.

A Flippermúzeum sorsa jun 17-én dől el egy bírósági tárgyaláson, amin kiderül, hogy jogos-e a NAV követelése.

A NAV követelése törvényes, de a törvény rossz … az Insert Coin Egyesület elemi érdeke, hogy ez a törvény változzon. A szerencsejáték törvénybe be kell iktatni egy kivételt, hogy a törvény ne vonatkozzon non-profit intézmények, szervezetek tulajdonában lévő játékgépekre, amikbe nem lehet, és nem is kell pénzt bedobni.

Címkép fotó: Fotó: Reviczky Zsolt
Video: Abonyi Attila