Ingyen játék? Tessék 100 ezer forint bírság!

Az arcade játékgépek nagyok, nehezek, és szinte mindenki imádja őket. Ezért fektettünk beléjük annyi pénzt, energiát, derékfájást és izomlázat, hogy játszhassatok velük. Felidézi a múltat. Nosztalgia a nagyoknak, érdekesség a kicsiknek, és élvezet mindenkinek, mert ezek bizony jó játékok!

Mi ingyen adtuk nektek a gépet. A NAV meg megbírságol érte 100 ezer forintra egy értelmetlen törvény nevében. Sőt, meg is fenyeget, ha ezt a tovább folytatjuk, akkor nagyobb bírságra számíthatunk.

Papírok:

letöltés (8.8 Mb)

Röviden a lényeg: Az egyesület eddig gyakorlata a gépeinkkel annyi volt, hogy oda cipeltük őket bulikra, majd szándékosan ott hagytuk a helyszínen, had játszanak vele ingyen a népek. Így nem kell gondoskodni a gép tárolásáról, és a gép is tette a dolgát, szórakoztatta a játékosokat. Mi meg örültünk, hogy ti játszatok velük, és örültök.

A Flippermúzeumos eset kapcsán volt módunkban megismerni a szerencsejáték törvényt. Tudjuk, hogy működő arcade játékgépet közszemlére kitenni típusengedély nélkül nem egy életbiztosítás. Ha elkapja a NAV Szerencsejáték Felügyelet, abból gond lehet, mert ami szerintük játékgép, ahhoz kellenek papírok.

Papírmunka oké. Az még belefér. De ez nem a papírról szól!

“az állami adóhatóság csak azokat a játékautomatákat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban a játékautomatákra előírt műszaki követelményeknek megfelelnek”

Minek kell megfelelni?

Hogy a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt. Ezt a mérésügyi hatóság cirka 100+ ezer forint fejében ellenőrzi, majd a NAV kiállítja a típusengedélyt. Ezután rendszeres díjat kell fizetni a gép üzemeltetéséért, ami szintúgy kb 100 ezer Ft/év … Mindezt egy olyan gépért, aminek nem célja pénzt szedni, nincs is hol rajta pénzt bedobni (le van ragasztva a bedobója).

A Szerencsejáték Törvény játékautomatákra vonatkozó részét 1991-ben írták. Akkor még nyelték a gépek kilószám a tízeseket, húszasokat, ötveneseket. Tudom, én is szórtam beléjük zsebpénzemből nem keveset. A törvény e gépek állami ellenőrzésére és sápolására lett megfogalmazva. Ki gondolta volna akkor, hogy évtizedekkel később bárkinek eszébe jut majd ilyen gépeket ingyen, pusztán kulturális célból üzemeltetni?

“Megállapításra került, hogy a hivatkozott jogszabályok egyike sem tartalmaz olyan feltételt, hogy a játékautomaták vonatkozásában a szórakoztató szolgáltatás nyújtásának ellenérték fejében kellene történnie”

… és pont ez a baj. Ha nincs benne, bele kéne írni kérem! Vagy figyelembe venni, hogy mi a törvény betűje mögötti szándék. Ezt a törvényt ingyenesen üzemelő gépekre alkalmazni egyszerűen ÉRTELMETLEN, a videojátékos kultúra megőrzése szempontjából meg kifejezetten KÁROS!

( ha valaki szeretne segíteni kifizetni a bírságot, kérem támogassa az egyesületet jobb alul a Donate gombbal, vagy utaljon számlaszámunkra : 10918001-00000086-35490007 )

Update: az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy fellebbezünk. A kereset tervezett szövege itt olvasható.