Számtechóra 99′ beszámoló 2014.09.20

Mondtam, hogy a PC nem olyan mint a konzol, hogy belenyomod a kazit, power on és pöccre megy … neem … nagyon neem.

Csütörtökön már jártunk egy kört LL-el a technikai előkészületeken. Csilléri Andrástól kapott monitorral egybe szerelt Compaq gép első ránézésre élt és virult. Nem úgy mint LL családi hagyatéka, egy 22 éves 386-os, ami már nem volt ilyen jó formában. Bootnál nem volt hajlandó figyelembe venni a tényt, hogy van benne egy 400 Megás winyó. Kiderítettük, hogy az ősrégi BIOS nem ismerte fel a winyó paramétereit … nem kellett mást tenni, mint ezeket a számokat bepötyögni neki:
Cyln: 839 Head: 16 WPcom: 65535 LZone: 838 Sec: 62 … hát persze “triviális” … technikai leírás meg minden nélkül. A büdös francba ki nem találtuk volna a megfelelő paramétereket, ha Sparrow által beadott 12 éves gép BIOSa nem ismerte volna fel automatikusan, és nem adta volna tudtunkra ezeket a számokat. De ezután megtörtént a csoda. A gép bootolt, betöltött az  MS-DOS … pöccre ment a Norton Commander, a Win 3.1, és egy rakás DOS-os játék … ojee … gondoltam innen már sínen van a buli.

Van az egyesületnek még két PC-je a 2000-es évek elejéről. Ezeken 32 bites win Xp-t tartunk, mert az kompatibilis minden régi PC-s játékkal (a win vista óta nem kis művészet, hacsak nem lehetetlen felpakolni egy gépre mondjuk egy Diablo 1-et). Gondoltam ezzel nem lehet gondunk, mindkét gépen volt telepített rendszer … node … az egyiken egy Xp home edition, ami aktiváltatni akarta magát … gondoltam oké, mivel legálisan vásárolt Xp van a gépen, adok neki netet, aztán majd ő jól leaktiválja magát … aha nem. Mivel a Microsoft megunta az Xp támogatását, úgy fest már aktiválni se lehet a rendszert. Xp-t akarsz? Szoptál!

Jó, akkor reinstall. Az eredmény rövid úton egy halott winyó lett … egyszerűen megmakkant újraformázás közben … gyááá … a másik gépben meg nem volt működő optikai meghajtó … nem úsztuk meg az IDE mágiát, primary, secondary, slave, master, jumperelgetés + egy hibás IDE kábel, ami miatt egy ideig azt hittük, hogy sikerült megölni még egy winyót, aztán még egy DVD olvasót … gyanús volt, hogy ennyi cucc egyszerre nem pusztulhat meg … Kész csoda, hogy a buli végére sikerült felélesztenünk az összes gépet.

A partyn bevezettünk egy új retro achievementet: DOS-ban másolj fel lemezről egy játékot a winyóra és indítsd el … így volt némi lelkesedés, hogy LL gépéről átlapátoljunk az egyesület Compaq gépére jópár stuffot … LL, Bagszi, LernenBoy, Polaris, és én is teljesítettük az acsit. De ezen a ponton a Compaq gép is megmutatta gyengeségeit. Jópár játék egyszerűen szétfagyott rajta 🙁 … fagy a Prehistorik 2, a Wolf3D, a Wolf2, a Super Forg, a TIM … Valaki ismer egy rejtett összefüggést, ami ezeket a játékokat öli, de orvosolható?

Sok szopás ellenére a buli így is célt ért. Nagyot léptünk előre, hogy a Retro Kütyü bulikon legyen végre említésre méltó retro PC-s jelenlét … főleg, hogy a következő bulit, az IDDQD.blog.hu-val együtt szervezzük … és ahogy Stökiék közönségét ismerem, van ott a vérpécés arc nem kevés.

És természetesen az sem elhanyagolható eredménye bulinak, hogy újra összegyűlt egy csapat kocka, hogy együtt emlékezzen meg a múlt játékairól … Remélem jól éreztétek magatokat. Kössz, hogy eljöttetek!

Buli összefoglaló címszavakban:

386, Turbó gomb, BabaLóri mindennel játszani akar, Prehistorik, Golden Axe, MS-DOS, 1.44-es Floppy, Norton Commander, Észkerék, Win 3.1, Aladdin, BabaLóri üti a billentyűket,  Hercules, Tandy, CGA, EGA, VGA, Little Big Adventures, Win Xp, aktiválás, windows reinstall, BabaLóri fürdik, IDE, jumper, master, slave, cable select, Big Rigs Over the Road Racing, rosszpcjatekok.blog.hu, BabaLóri végre ágyban, Wolf3D, Die by the sword, Star Wars Racer, Another world, arj.exe

Kapcsolódó linkek:

facebook event: https://www.facebook.com/events/1541646052733575/
i
nsert-coin esemény: https://insert-coin.hu/szamtechora-99-2014-09-20/