Professional LvL Up?

Hosszú utat járt be az egyesület az alapítása óta eltelt 6 év során, és most olyan ponthoz értünk, ahol döntenünk kell, milyen úton haladunk tovább.

Alapvetően két út áll előttünk:

  1. Maradunk hobbi egyesület
  2. Professzionális szintre lépünk

Ennek eldöntésére kiírtunk egy nyilvános meetinget, ahova meghívtuk a hazai gamer kultúra civil és professzionális képviselőit, hogy informálódjunk, ki mit szeretne tőlünk, és ki mit tudna aktívan beleadni az egyesület tevékenységébe.

Az előadás felvétele és diái megtekinthetőek a meeting facebook eseményének falán:
https://www.facebook.com/events/1303601333134015/?active_tab=discussion

A dilemma:

Az egyesület nagyjából 2 évvel ezelőtt eljutott egy szintre, ahonnan hobbi szinten már nem tudunk érdemben tovább lépni.
Alapvető célunk volt, hogy támogassuk a gamer kreatívokat, kiemelten a hazai független játékfejlesztőket, de rendezvényeik során azt tapasztaltuk, hogy ezt a feladatot nem tudjuk hatékonyan ellátni külső anyagi források bevonása nélkül. Míg forrásbevonásban már egyáltalán nem voltunk sikeresek hobbi szintű működés mellett.

Ezen túl jelen formánkban nem tudjuk hatékonyan ellátni egy másik fontos civil célunkat; a videojátékos közösségi célok jogi képviseletét. A rendelkezésre álló forrásainkkal nem tudjuk érdemben befolyásolni a Szerencsejáték Törvény körül kialakult jogi környezetet, pedig az jelen formájában minden résztvevőt negatívan érint, aki videojátékokat állít ki publikus helyszínen (érintettek a gamer kocsmák, a játéktermek, az üzemeltetők, a múzeumok, és a rendezvényszervezők)

Ahhoz, hogy az egyesület vállalni tudja a professzionális működést, első sorban a professzionális működésben érdekelt tagságra lenne szükségünk. A kiírt meeting célja az volt, hogy közvetlenül elérjünk, és aktivitásra bírjunk ilyen személyeket.

A dilemma központi része, hogy az Insert Coin Egyesület közhasznúvá váljon-e.

Jelenleg mi vagyunk az ország egyetlen videojáték kultúrával foglalkozó szervezete, ami ha akar, képes elnyerni a közhasznúsági státuszt, amivel járna több jogi kötelesség, de leginkább előnyök; első sorban a forrásbevonó képességeink nőnének meg jelentősen.

Etéren időnyomás alatt állunk, mivel közhasznúvá válni csak az idei évben van lehetőségünk. A törvény szerint a közhasznúság feltételeit az előző két könyvelt év eredményei szerint bírálja el a bíróság. A 2017-es könyvelt évünk önmagában volt annyira erős, hogy az még kompenzálja a 2018-as gyengébb évünket. De az idei évünk még a tavalyinál is gyengébbre sikerült, így jövőre, amikor már a 2018-2019-es évek szerint bírálnának el, már nem teljesítenénk a közhasznúvá alakulás feltételeit.

Vagyis némi túlzással kimondhatjuk, ha kell az országnak egy közhasznú gamer kulturális egyesület, akkor most, vagy soha!

(ha valaki ma 0-ról szeretne létrehozni egy közhasznú egyesületet, az legalább 3 év)

Így jelenleg most rátok várunk, hogy jelezzétek aktivitási igényeteket e-mail-en az
insert.coin.egyesulet [kukac] gmail [pont] com címre.

Ha úgy tapasztaljuk, hogy a hazai gamer scéna professzionális oldalának nincs igénye az egyesület magasabb szintű működésére, akkor maradunk hobbi egyesület, és csináljuk tovább a magunk kis bulijait.

Ellenben ha komolyabb igény mutatkozik a szintlépésre, akkor pár héten belül új alapszabályzatot íratunk ügyvéddel, amit egy December elejére kiírt közgyűlésen fogadnák el, amin új vezetőséget választanánk az új professzionális tagságból, majd beadnánk a közhasznúsági kérelmet a bíróságra.

Ezután már nem is lenne más hátra, mint komolyan dolgozni a hazai indie developerek képviseletén: Rendezvényeket szervezni, ami a műértő videojáték rajongók mozgósításán túl, első sorban a hazai fejlesztők igényeiről szólna. Emellett megjelenési lehetőségeket is szerveznénk nekik a világ nagy gamer rendezvényein (pl magyar standot a Gamescom buisness zónájába)
Mindezek mellett vállalnánk a Szerencsejáték Törvénynek kiszolgáltatott gamer vállalkozások jogi képviseletét.

És ki tudja még mire lehetnénk képesek egy ilyen szintlépés után…