PixelCon tiszteletkörök

2010. decemberében volt a Pixelhősök könyv bemutató bulija a Tűzraktében. Ezen a bulin jelent meg először nyilvánosság előtt egy legenda, generációnk egyik ikonikus figurája, CoVboy. Keviny dude meg én úgy éreztük ezt mindenképp látunk kell (youtube).

Dugig volt a hely, a hangosítás meg nem volt ott a szeren, így a hátsó sorokba már nem sokminden jutott el az élményből … de éreztem, hogy itt valami jelentős dolog történik.

A buli többi helyszínét bejárva láttunk videojátékos témájú művészi installációkat, míg egy másik terem tele volt retro gépekkel. A koncertteremben meg élőben láthattam és hallhattam gyerekkorom egy másik bálványát Jeoren Telt, ahogy egy laptopot nyomkod és a levegőnek integet ujjain fényekkel (youtube).

4 hónappal később rendeztük meg nálunk az első Retro Kütyü Játszóházat … azután meg minden fél évben egyet … a buli közben kinőtte a lakásunkat, megalapítottuk az Insert Coin Egyesületet … tavaly tavasszal a 7. Retro Kütyü szervezésekor már koncepció volt, hogy valami hasonlót kéne összehozni, mint a Pixelhősők bemutató volt: Egy videojátékos kulturális találkozót, kerekasztal beszélgetéssel, retro kütyükkel, zenei műsorral … de egy éve ehhez még túl szűkek voltak a kereteink … de hittem benne, ha kitartóan képviseljük a videojátékos kultúrát jól, és együtt működünk gamer közösségekkel, akik hozzánk hasonló módon élvezik a pixeleket, akkor fel tudunk nőni a feladathoz.

A 7. Retro Kütyü bulin a Magyar Anime Társasággal bútoroztunk össze. Ezen bulin kb 80-an voltunk. A 8. bulit az IDDQD blog közönségtalálkozójával kötöttük egybe. Ezen nagyjából 150 ember jelent meg … idén tavaszra, a 9. bulira már elérkezettnek láttuk az időt, hogy szintet lépjünk, és létrehozzunk egy új brandet az Insert Coin Egyesület fél évenkénti bulijának. Ez lett a PixelCon, a videojátékos közösségek kulturális találkozója.

Célnak most 250 főt jelöltem meg, ami 600 Ft belépő mellett nagyjából 130 000-es keretet enged nekünk. Ez már elég lehet egy terembérre, hang és fénytechnika bérlésre, egy kis marketingre, és a SIDrip Alliance zenekar gázsiára, akiket mindenképp el szerettem volna hívni.

A matek jó volt. Bíztam benne, hogy ez így összejöhet … Az eredmény végül 315 eladott jegy lett !

A jegyekből, a standunkon árult pólókból és kütyüs kártyából jövő bevétel nem csak a buli költségeit termelte ki, de végre sikerült kihúzni az egyesületet abból a pénzügyi gödörből, amibe az arcade gépünk vásárlása és fenntartása lökött minket.

Köszönetnyilvánítások

A Müszit szeressük mert viszonylag olcsó, és jobb helyen talán nem is lehetne.
Ezért az első köszi a Müszinek jár! (web, facebook page)

Köszönetet szeretnék mondani a buliban résztvevő közösségeknek, fellépőknek és árusoknak:

 • A Fight Clubnak, akik elhozták a legmasszívabb bunyós játékokat a buliba. (facebook page)
 • A Magyar Anime Társaságnak a Conpót bulijukért,  ami hozta a ritmust, mint tavaly. (facebook page)
 • A 3DS Hungary-nak, akik elhozták a PixelConra a 20. találkozójukat. (facebook csoport)
 • A Kóceráj poharazónak, akik fura handheld kütyüket hoztak és egy arcade gépet (facebook csoport)
 • A HackerSpace Budapestnek, akik csak a buli kedvéért megépítettek egy floppy orgonát (facebook page)
 • A kerekasztal résztvevőinek: Cargo, Wilson, Böjti, Stinger, Stöki, AliceWake, SakmaN
 • A Project Pan csapatnak, akik a bulinkon mutatták be először készülő játékukat (facebook page)
 • A SIDrip Alliance zenekarnak, akik kihozták belőlem a Ninját ! (facebook page)
 • LazerPunk!-nak, aki igen ütős hangzás és látványorgiával tolta át a bulit az éjfélen (facebook page)
 • Macskajancsinak, aki bőven éjfél után masszív gameboy elektróval mozgatta a baglyokat (soundcloud)
 • A Wizards videojátékboltnak, hogy végre voltak a bulin eladó retro játékok, jóféle, sokféle.
 • A BitShopnak, akik adtak egy új csajos színt a bulinak (facebook page)

Külön szeretnék köszönetet mondani a szervezésben és lebonyolításban segítő egyesületi tagoknak. Az én Manumnak, aki végig támogatott, 7 hónapos terhesen segített pakolni, és majdnem az egész bulin vitte a jegyszedést és az egyesület standját. Empének, aki rengeteget segített utána járni a dolgoknak, segített pakolni, a bulin intézte a hang és fénytechnikát, és kompetísünt is vitt. SakmaNnak, aki besegített egy autóval a logisztikába, több cuccot is beadott, Cobra Firefly haverjával összerakták a Retro Kütyü részéleget, és részt vett a kerekasztal beszélgetésben is. Cserinek, aki segített pakolni. Atkának, aki pakolt, lótott-futott, PC-t szerelt, retro kompetísünt vezetett. Hourucknak, aki pakolt és bevonzta a HackerSpace-t a bulira. Bagszinak, aki a MAT Conpóttal kötött össze miket, és vitte a 3DS Hungary standját. Sparrownak, aki a gameboyos retro szelfi jópofaságot csinálta, majd a 3DS Hungary kompetísünei intézte. AliceWake-nek, aki beugrott egyetlen lányként a kerekasztalba. Tarcinak, aki órákon keresztül segített Manunak a standunkon.

Köszönetet szeretnék még mondani Pápai Gábor Awesomniac-nek (facebook page), aki pusztán az ügy iránti lelkesedésből tervezte és rajzolta meg a PixelCon arculatát.

… és biztos vannak még, akiket kifelejtettem ebből a felsorolásból … nektek is kösszi … és azoknak is, akik eljöttek, jegyet vettek, jól érezték magukat, játszottak, vásároltak, előadást néztek, fotóztak, videóztak, versenyeztek, zenére tomboltak …  a buli után meg jó hírét keltették az események.

Fél év múlva újra PixelCon … mégnagyobb … mégjobb!

Ha szeretnél aktívan részt venni a következő buli szervezésében, lépj be a PixelCon szervezők facebook csoportjába!