A nagy stíluspreferencia felmérés

Durai Zolátn betoppant az IDDQD facebook csoportba, és feltette a kérdést:

“Létezik valami tanulmány arról, hogy milyen összefüggés van aközött, hogy ki milyen zenét szeret, és hogy milyen típusú játékokkal játszik?” (facebook)

Rákossy Gábor kommentje telibe talált: “nekem az a tapasztalatom, hogy aki fantasy típusú játékokkal játszik, szinte mind szereti a rock vagy metál zenét, aki meg versenyekkel, az meg inkább a diumvisum zenéket. legalábbis az ismerőseim köreiben.”

Itt kezdett igazán érdekelni a dolog. Statisztikailag igazolható ez az összefüggés, vagy ez csak egy fejünkben létező sztereotípia?

10 perc alatt összedobtam egy kérdőívet a surveymonkey.com -on (minden harmadik youtube video ezt reklámozta mostanában, gondoltam adok neki egy esélyt) … a teljesség igénye nélkül bevettem a kérdőívbe pár zenei és játék stílust, hogy legyen mivel összevetni az esetleges statisztikai összefüggéseket.

Nem kis szívás volt kinyerni az adatokat a suerveymonkeyból. Az ingyenes verzió még exportálni se volt hajlandó a válaszokat. Egyenként kellett kikopipésztelnem (csókoltatom az MTA-t) az adatokat szöveges formában.

83 válasz jött össze. És itt jött volna az excelmágia, amihez én totál nem értek.

Torma András sietett segítségemre, és pár perc alatt legenerálta a válaszokból a korrelációs táblát. Amiből gyönyörűen látszott, ami érdekelt minket. Az RPG játékstílus a Heavy Metállal mutatott legerősebb összefüggést. (facebook)

Több visszajelzés érkezett, és magam is éreztem, hogy ezt vehetnénk akár komolyabban is. Legyen több kérdés, nagyobb mintán.

Torma András nézett utána, milyen alkalmas ingyenes eszközök vannak a neten. A google forms lett a nyerő.

András írta és kattintgatta össze, és leginkább ő kampányolt, hogy a 2. kérdőív minél több embert érjen el … 367 válasz jött össze pár nap alatt (letöltés) … tehát az érdem első sorban Torma Andrásé … nagy kösszi neki! … és azoknak is, akik megosztották a kérdőív linkjét, IDDQD csoport, Játékoslét, kalaius.

Ebbe a felmérésbe a játék és zenei stílusok mellé már bekerültek műfajok is, hogy választ kaphassunk akár olyan kérdésekre is, mint a sci-fi vagy a fantasy RPG-ket kajálja-e jobban a gamer közösség? … A Fantasy RPG-t.

Ha neked is vannak ilyen kérdésid, ezekben a táblázatokban megtalálhatod a válaszokat!

Pár szó ezekről az értékekről:

Egy táblázat feje legyen A, annak egy sora B stílus. A sor elejére írt szám A és B között mért korreláció.

A korreláció egy -1 és +1 közé eső érték.

Ha a korreláció -0.1 +0.1 közé esik, ott nincs statisztikai összefüggés.

+0.1 felett már beszélhetünk összefüggésről. Vagyis aki pozitívan áll A stílushoz, az valószínűleg pozitívan áll B-hez is. Minél nagyobb ez a szám, az összefüggés annál erősebb.

-0.1 alatti értékeknél, ellentétes összefüggést látunk. Tehát ha valaki pozitívan áll A stílushoz, az valószínűleg nem kedveli B-t. A szám minél közelebb van a -1-hez, az ellenérzés annál erősebb.

Magyarázat a fenti színes ábrához:

A stílusok közti korrelációkból generáltam egy gráfot (letöltés). A gráf pontjai a stílusok. A stílusokhoz kategóriánként rendeltem színt (játék, zene, műfaj). A pontok mérete megfelel a válaszok átlagának (minél nagyobb, annál népszerűbb a válaszolók között az adott stílus). A gráf pontjait összekötő élek vastagsága (súlya) a stílusok közti korreláció.

Ezt a gráfot betöltöttem egy Gephi nevű programba (http://gephi.github.io/). Az éleket leszűrtem, hogy csak a 0.18-nál erősebb korrelációk maradjanak meg, majd erre rászabadítottam egy YiFan Hu nevű rendező algoritmust, ami közel húzta az egymással erősebben összefüggő részeket.

Szépen kirajzolódott a videojátékos közösség ízléstérképe. Hogyan klikkesednek a zenei stílusok. Hogyan gyűlik a metál-rock klikk köré a Fantasy, a szerep és stratégiai játékok. Középen ott gyűlnek az ősi zenei stílusok, a jazz, a blues, a klasszikus, és köréjük a platformer adventure és logikai játékok. És ott az elektronikus zenei irányzatok klikkje, ami magához húzza a szimulátor, verekedős, és shooter játékokat.