Grand Pix – zsűri döntés 5. – mcmacko

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy a Grand Pix keretein belül betekintést nyerhettem a hazai öntevékeny fejlesztők boszorkánykonyhájába. Külön öröm, hogy igen széles spektrumon zongorázhattam végig újdonságokra éhes ujjaimmal és tekintetemmel. A fejlesztések között voltak komolyabb, nagyszabású projektek, és kisebb „garázsprojektek” is, melyeket próbáltam potenciáljuk szerint egy szinten kezelni a „nagyobbakkal”. Mivel végső stádiumban lévő játékok csak kisebb mértékben akadtak a jelentkezők között, ezért ez nem befolyásolta az értékelésem. A teljes felhozatalból tehát az alábbi fejlesztéseknek szavaztam meg bizalmamat.

Mace The Angels Walk Silently  (facebook)  5 pont
Kifejezetten jól mennek mostanában az Amnesia stílusában fogant indie címek, de mostanában még a blockbusterek világát is kezdi bevenni a zsáner (elég, ha az Alien játékra gondolunk). Ami iszonyatosan ígéretes a Mace-ben, hogy Lovecraft világát (ami csont nélkül passzol a rettegős kalandozáshoz) próbálja házasítani a lopakodós FPS horror élménnyel. Erre pedig a Dark Corners óta nem volt említésre méltó példa – így igazi hiánypótló lehet a csendben tipegő angyalok (?what?) játéka. Iszonyatos potenciál van a programban, így nagyon szorítok, hogy az ígéretek megvalósuljanak, a végső minőség pedig olyan képet mutasson, hogy a játék végül nemzetközi elismerést is bezsebelhessen.

Pengame (steam4 pont
Ennél a cuccnál kifejezetten sajnáltam, hogy nem tudtam mélyebb próbakörbe beleásni magam. A program két részről is nagyot szólhat. A kézzel rajzolt, toll-füzet grafika iszonyatosan stílusos, de még némi finomítást, polírozást igényelne (talán nagyobb méretű spriteokkal, picit karakteresebb figurákkal tovább lehetne erősíteni a koncepciót). Mindenesetre még így is a 16-bites korszak elborult hősei (Earthworm Jim) jutottak az eszembe, és a látvány önmagában is lendületet adhat egy játék körüli esetleges hype-nak. A másik okosan kiaknázható lehetőséget a lövöldözős-platformer mechanikák kidolgozásában látom. Ha a látvány mellett az árkádos stíluselemek is klappolnak majd, akkor a pontvadász hárdkór játékosok is felkaphatják a címet. Simán el tudnám képzelni az Xbox online boltjának prominens tagjaként, vagy mondjuk PS Vitán egy PS+ előfizu mellé csomagolva.

Light of Life (youtube) 3 pont
A koncepcióval nyertek meg a srácok. Eleve szeretem azokat a játékokat, ahol az élet misztériumát piszkáljuk, vagy a kozmosz rejtelmeiben turkálhatunk. A másik gyengém pedig az, amikor ügyesen kevernek műfajokat. A Light of Life alagútfutása és faélesztése kiváló, nem éppen elcsépelt ötletből nőtte ki magát, a végeredmény pedig már csak a kreatív megközelítés miatt is elismerésre méltó.

Paint Battles (youtube) 2 pont
Oké, láttuk már a Splatoont idén, és voltak hasonló, már-már primitívnek mondható játékok 286-oson is. De épp az a poén a Paint Battles-ben, hogy egyszerűségében egyszerre nagyon retró (már-már az általános iskolás informatika órák jutottak róla eszembe), játékmenetében pedig remek potenciál rejlik. Kicsit szaftosabb prezentációval tálalva akár egy tableten is eljátszogatnék a programmal, ahol a gyors 1 Vs 1 meccsek megfelelő súlyozással és esetleg opcionális bónusz power up cuccokkal kellően addiktív szórakozássá válhatnának.

Knights of the Air (youtube) 1 pont
A SHMUP (vagy shooter) játékok műfaja kényes és ingoványos terület. A KOTA nem a szuper-hardcore műfaj hithű rajongóinak készült, hanem egy kezdő fejlesztő ígéretes és ambiciózus munkájának képét mutatja. Ilyen szemmel nézve elismerésre méltó próbálkozásnak tartom a játékot, amely már csak az emlékállítás tiszteletteljes mivolta miatt is kalapemelésre késztet.

mcmacko

 

Ezzel minden zsűritag leadta a pontjait.

Lássuk a végeredményt:

projekt csapat pont
Maze The Angels Walk Silently The Mysterious Machine 22
Vortex: The Gateway StormCube Game 14
Pengame Rogue Relay + Double Design 8
A Bosszú badcoke.com 8
Ironkraft-Road To Hell Invoker Studios 6
Project OLP Team OL 5
Escape Velocity OtterWorks 5
Light of Life OtterWorks 3
Paint Battles A Lone Dev 2
KOTA – Knights of the Air BitBandits Games 1
C64LOVER badcoke.com 1

 

Gratulálok az 5 bejutónak, és mindenkinek, aki evezett a Grand Pixbe. Köszönjük a bizalmat.

A zsűrinek köszönjük a munkát, nem volt könnyű dolguk.

Nov 21-én találkozunk PixelConon!