Grand Pix – zsűri döntés 2. – Bagszi

A GrandPixre számos játékot neveztek a magyar alkotók és zsűriként igyekeztem minél többet kipróbálni és megismerni. A pontozásnál viszont leginkább az a kérdés volt döntő nálam, hogy ha csak simán játékosként kínálnák nekem ezeket a játékokat, melyik az, amelyikkel szívesen játszanék? Ennek megfelelően 5 olyan játéknak osztottam pontot, amit érdekesnek és szórakoztatónak találtam.

Vortex: The gateway (web) 5 pont
Bevallom én különösen szeretem a craftolós túlélős játékokat és bár a Vortex az egyik legösszetettebb induló volt, még így is csak Early access. A Vortexnek van egy felépített világa, ami felfedezésre vár és ami egyre csak bővülni fog. És bár a grafika okés, a játékmenet tetszetős mégis van egy hatalmas akadálya a játék sikerességének: A konkurencia. A Vortex ugyanis pár lépéssel le van maradva a craftolós – survivor játékokhoz képest. Olyan indie címek előzik meg, mint a The Forest, a Rust, az ARK és még sorolhatnám. Úgyhogy kitartás StormCube Games, bár a vetélytársak előrébb járnak, a Vortexben is megvan a sikerhez szükséges potenciál és én érdeklődve várom a további frissítéseket!

Ironkraft – Road to Hell (web4 pont
Ránéztem az Ironkraftra és az első gondolatom az volt, hogy ez mókásnak néz ki. Az Ironkraft egy car brawler. Nem is tudom gyerekként hány olyan Dosos/Flash játékot játszottam, ahol a girbegurba terepen kellett egy motorral/bringával/kocsival átszaltózgatni. Az Ironkraft pedig pont ilyen, csak egy 2.5D-s nézettel és egyedi látványvilággal. A pályák kidolgozottak és változatosak, még úgy is, hogy a játék Early Access. És nem csak, hogy folyamatosan javul és frissül a játék, de a készítők közzé is tették, hogy milyen frissítésekre lehet számítani a játék tényleges megjelenéséig, ami különösen tetszett.

A Bosszú (exe3 pont
A bosszú, bár közel sincs kész, de egy igen élvezetes, azonban már kihalófélben levő játékfajta, a szövegalapú kalandjáték. A nosztalgiafaktor kimaxolása érdekében a játék képei is olyanok, mintha egy őskövület számítógépről rántották volna be őket. Az olvasós kalandjátékok igenis szórakoztatóak. Próbálkozol, kombinálsz, mi lehet a helyes parancs, mi lehet a jó irány. Minél komplexebb, minél szerteágazóbb, annál érdekesebb egy ilyen játék. Bár a bosszú rövid játszható verziójában nem mélyülhetünk el különösen a sztoriban, de az apró történések, utalások, frappáns mondatok nálam bejöttek és szeretnék többet látni belőle. Kedves badcoke, folytassátok. Kellenek az ilyen játékok.

Escape Velocity (youtube2 pont
Az Escape Velocity egy ingyenes Shoot ’em up mobiljáték az otterworks fejlesztésében.És bár úgy gondolom, hogy a Shoot ’em up-okat nem igazán lehe hová tovább fejleszteni, de igenis lehet jól csinálni. Az EV igényes, mind kinézetben, mind hangokban tökéletesen hozza az űrlövöldözős sci-fi feelinget. Tartalom van elég, és az ellenfelek is random generálódnak, így tényleg a játékos ügyességén múlik minden, nem pedig memorizáláson. Nekem tetszett, a játék tökéletesen adja azt, amit elvárnak tőle.

Project OLP (blog1 pont
Bár a Project OLP úgy érzem még elég messze van attól, hogy kész játék legyen, úgy éreztem muszáj vagyok megemlíteni és adni neki egy pontot. A Team OL blogját olvasva ugyanis remekül meg lehet érteni, hogy mit is jelent nagyot álmodni és küzdeni érte. A csapat kitalált egy történetet, karaktereket, egy egész világot és a blogon nyomonkövethetjük, ahogy megismerkednek a játék megalkotásához szükséges különféle eszközökkel és lépésről lépésre tökéletesítik az álmot. Nagyon drukkolok nekik, hogy egy napon elkészüljön a Project OL/OLP és olyan legyen, amilyennek kitalálták.

Szeretném továbbá megemlíteni, hogy nagyon sok játék tetszett még a felsorolt ötön kívül. Külön kiemelném a Flop Toy (web) és a Pen games (steam) játékokat, amik egyedi világgukkal és remek esztétikájukkal varázsoltak el és alig várom, hogy megtudjam mikre lesznek képesek még játékként a jövőben.

Minden magyar indie fejlesztőnek a legjobbakat kívánom és remélem, hogy még sok-sok ilyen jó játékkal ajándékozzák meg a játékosok közösségét!

Bagszi.

 

Az összesített rangsor Böjti és Bagszi értékelése alapján:

projekt csapat pont
Vortex: The Gateway StormCube Game 9
Ironkraft-Road To Hell Invoker Studios 6
Maze The Angels Walk Silently The Mysterious Machine 5
Project OLP Team OL 4
Escape Velocity OtterWorks 3
A Bosszú badcoke.com 3