FAQ az A vagy B szavazásokhoz

A vagy B, akkor már miért nem C?

Ha C, akkor már miért nem D? … Ezek a szavazások mindig két résztvevősek. Ennyiből kell választani.

 

A és B is jó. Ez így szemétség! Hogyan lehet így dönteni?

A szavazások kitalálásánál szempont, hogy ránézésre a meccs ne legyen előre lejátszva, egyik se legyen jelentősen népszerűbb a másiknál.

Hogy az egyik mellett szavazol, azzal nem azt mondod, hogy a másik ne lenne jó, csak azt, hogy amire szavaztál, az valamiért hozzád közelebb áll.

 

Mi van ha nem tudok dönteni … de tényleg nem?

Szavazz arra a félre, amelyik rosszabbul áll … ha nálad egál van, a szavazás eredményét is told ebbe az irányba.

 

Ha A és B nem videojáték, akkor hogy jön ide ez a szavazás?

A szavazások a tágabb értelemben vett geek kultúrából merítenek. A és B jelöltek a videojátékokon túl jöhetnek különböző sci-fi, fantasy, képregény világokból … A videojátékosok általában otthonosan mozognak ezekben a témákban … nem véletlen, hogy a videojátékok is gyakran merítik ezekből a témát.

 

Miért olyanok a kérdések, hogy a szilvásbuktát hasonlítjuk a pacalhoz?

A szivásbukta és a pacal is kaja, de A és B között ezen túl is szokott lenni még valami mélyebb összefüggés.

Azért nem almát hasonlítunk almával, mert nem az a kérdés, hogy melyik a jobb … abból csak parttalan ízlés- és hitviták következnének … itt a kérdés az, hogy neked melyik tetszik jobban.

 

Mégis mi értelme van ezeknek a szavazásoknak?

Alapvetően emlékfelidézés a cél. Ahhoz, hogy választani tudj A és B között, fel kell idézned őket, bele kell gondolj mit jelentettek ők a számodra, és melyiket érzed inkább sajátodnak. A választásoddal mindig magadról mondasz el valamit. Talán ezért annyira sikeresek ezek a szavazások.

Statisztika: egy átlagos A vagy B szavazásra a látogatók több mint 50%-a válaszol. Ilyen aktivitási szintet semmi mással nem tudtam kiváltani közösségi oldalakon.

A komment szekció is jól szokott pörögni a szavazások alatt … csak azok a hozzászólások zavaróak, melyek a szavazás értelmét kérdőjelezik meg … ezek miatt készült ez a FAQ.