Double Score Dungeon

Az egyesület alapításakor felmerült az ötlet, hogy kéne alapítani egy chiptune zenekart. Nem mondanám, hogy azóta sokan haraptak a témára, de én azóta se vesztettem szem elől ezt a célkitűzést.

15 év zenei múlttal voltam én már punk, alter, rock és blues zenész. Főleg gitáros. Már gimiben, az első zenekaromban feldobtam az ötletet, hogy dolgozzunk fel egy játékzenét, mert még általános iskolában beleszereztem ebbe a dallamba:

Kis pöcsösként annyira bejött a téma, hogy direkt ezért vettem egy spec kábelt, hogy beledugjam a commodort a music centerünkbe. Felvettem egy kazira, és ronggyá hallgattam … de zenésztársaim sose érezték a témában a csít … vagy csak gyerekes hülyeségnek tartották, hogy játékzenéket dolgozzuk fel … ők még nem tudták, amit akkor én már sejtettem, hogy a régi játékok mennyire menők!

Zenéltem én már szinte mindenen, ami hangot tud kiadni … legalább is szeretem ezt terjeszteni magamról … de egyszer csak szemben jött velem ez a videó:

Egy csávó C64-en zenél … báááázzz !!! C64-en !!! Én is, Én is! Akarom, akarom!

Elsőre csak az nem volt világos, hogy lehetne ezzel színpadra állni.

Adta magát a hagyományos módszer. Össze kell hozni egy zenekart … na jah … még egy szokványos műfajra sem egyszerű összeszedni az emberanyagot … hátmég egy ilyenre … Erre a problémára ez a videó adott választ:

… lehet nem kell más, csak egy looper pedál, és máris adott a teljes zenei függetlenség: Hurrá!

Az egyszemélyes formáció nevét egy IDDQD csoportba kirakott poszt adta. Egy csávó egy Double Score Dungeon feliratú pólóban feszített büszkén.

dsdorig

 

YEAH!!! Ez maga a tökély. Ez a név adja a kapcsolatot a tematikával, kimondva jól hangzik, van egy fülbemászó logó dallama (taaaa da daaa da … dááá youtube) … sőt ezzel lett egy kész zenekari pólótervem is, amiből rögtön le is gyártattam 20 darabot, és el is adtam mind 2 nap alatt. Bár arról nem szóltam senkinek, hogy ez nem csak egy nagyon menő Wizard of Wor-os póló, hanem a leendő zenekaromé is.

A technikai háttér:

A produkcióhoz kell egy c64, ahhoz egy szinti progi, valami effekt processzor, és egy looper pedál.

A c64 adott. Csak az egyesületben van belőle 5 darab. A szinti program hozzá letölthető innen: http://www.qotile.net/cynthcart.html. Vagy nagyjából 9 rongyért rendelhető cartridgen az ebayről.

Első próbálkozásra a cartridges megoldást cseppet drágállottam, ezért inkább rámentem, hogy letöltöm, és kiírom c64-es floppyra a progit. Ehhez kellett egy x1541-es kábel, ami a PC-s paralell portot köti össze a c64 floppy meghajtóval. 2 rugért szereztem egy ilyet az olx-ről.

A x1541-es kábel elvileg csak ősrégi PC-ken működik … még jó hogy van az egyesületnek 486-os gépe, kettő is. De azokon nincs USB port. Ellenben van egy P4-esünk, amin van USB, és 3.5-es floppy drive is.

Tehát a módszer: cynthcart progi-t PC-n letölteni, pendrive-ra rámásolni, P4-es gépbe be a pendrive, azon a progit átmásol egy 3.5-ös floppyra, floppy 486-ba be, azon Star Commander fájlkezelővel x1541-es kábelen keresztül kiírni c64 floppy-ra … és a valóságban ez ennél csak bonyolultabb volt! (de már tudok a netről letöltött progikat c64 floppyra írni)

Az eredmény:

c64music

 

Effektprocinak vettem 18 rugóért egy Kaoss Pad minit. Loopert meg kaptam kölcsön egy szintén zenész kollégától. Köszi Tibi!

Első próbálkozásra ezt sikerült összehoznom a szettel:

https://soundcloud.com/kapt-s-andr-s/c64-2nd-trial-at-nng-office

(a felvétel a telefonom diktafonjával készült)