Minden videojáték illegális

… legalább is közösségi terekben. Kivéve a pénzes automaták, amire ezt a nagyon okos törtvényt írták 1991-ben:

29/A. §186 (1)187 Játékautomatának minősül az az elektronikusan vagy mechanikusan vezérelt játék folytatására alkalmas, szórakoztató szolgáltatást nyújtó berendezés, amely nem tartozik a 26. § (1) bekezdésének hatálya alá. A szerencsejáték-felügyeleti hatóság dönt abban a kérdésben, hogy valamely berendezés játékautomatának minősül-e.
link

Még tavaly kapta el a Szerencsejáték Felügyelet az egyesület ingyenesen üzemelő gépét a Dürer Kertben katt, hogy az egy engedély nélkül kiállított játékautomata, és 100 ezer forint bírságot róttak ki érte ránk. Azonnal fellebbeztünk, hogy ez hülyeség, egy ingyenesen üzemelő játék mitől lenne automata?

A védekezésünk alapja, hogy a törvény szava annyira gyengén írja körül, hogy mi a játékautomata, hogy abba minden videojáték bele tartozik, és a joggyakorlat nem is ezt tekinti definíciónak, hanem a Mérésügyi Hatóság játékautomatákra vonatkozó hitelesítési előírásait, miszerint egy kötelező hitelesítésű játékautomatától elvárt, hogy legyen rajta pénzbedobó, érmevizsgáló, és pénzgyűjtő doboz. letölt

2017.11.14-én a bíróság kimondta, hogy márpedig csak a törvény szava mérvadó, így mindegy van-e rajta pénzbedobó, ha lehet játszani rajta, akkor játékautomata, punktum. Fellebezésnek helye nincs.

Vagyis MINDEN VIDEOJÁTÉK JÁTÉKAUTOMATÁNAK MINŐSÜL (!!!), tehát közösségi térben csak engedéllyel helyezhető ki. De pénzbedobó nélkül egy játék se kaphat engedélyt. Ebből következik, hogy KÖZÖSSÉGI TÉRBE VIDEOJÁTÉK NEM HELYEZHETŐ KI LEGÁLISAN … se playstation, se xbox, se nintendo, se PC, csak pénzbedobós, hitelesített játékautomaták.

Ez van srácok! Hivatalosan is videojáték bűnözők lettünk! … de nem csak mi, hanem minden gamer kocsma, minden videojáték bolt, minden gamer rendezvény, ami videojátékot mer kihelyezni a publikum számára … még az e-sport meccsek is, ahol nem a saját gépeiken küzdenek az arcok.

Na, akkor most hogyan tovább? Lázadunk???

Lázadunk hát!

A tüntetésen elhangzott beszéd, és interjú felvétele (thx Abonyi Attila)